en region i Koloniträdgårdsförbundet

Vill du bli kolonist?

Att vara kolonist

förutsätter viljan att odla – grönsaker, bär, frukt, blommor – och koloniträdgårdsföreningarnas syfte är att ge medlemmarna möjlighet till detta. Medlemmarna i en förening som är ansluten till Kolonträdgårdsförbundet får också 4 nummer årligen av tidningen ”Koloniträdgården”, tillgång till odlingsrådgivning per telefon, faktaserien ”Lätt om odling” och förmånliga inköpsrabatter.

Som kolonist åtar du dig att hålla den egna lotten odlad och skött – en hållbar miljö är ledstjärnan. Du åtar sig också att samarbeta med övriga föreningsmedlemmar för att i enlighet med ordningsregler och arrendeavtal hålla hela området vårdat, så att det även är till glädje och inspiration för förbipasserande. Lottgrannar har också andra frågor att samverka kring – växter, redskap, erfarenheter, inköp, fester …

Koloniträdgårdsföreningarna i Stockholm som arrenderar marken av staden ska enligt avtalet följa de ordningsregler som upprättats i samarbete mellan staden och FSSK.

För att kunna bli kolonist i Stockholm

ska du vara myndig och vara mantalsskriven i någon av  Stor-Stockholmskommunerna Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg,Tyresö och Täby. Eftersom stadens lotter ska räcka till för många är det inte tillåtet att ha fler än en lott.

Letar du efter en odlingslott eller en lott med stuga?

Det finns inget centralt kösystem, men du hittar hemsidor eller kontaktadresser till våra medlemsföreningar här. Varje förening ansvarar för sin egen intresselista, som inte är en strikt kölista eftersom även andra faktorer än kötid har betydelse och föreningarna kan prioritera t ex barnfamiljer och personer med kunskaper och färdigheter som behövs i föreningsarbetet.

ODLINGSLOTTER  varierar i storlek och får inte bebyggas, men redskapslåda, växthus eller spaljé kan tillåtas om de följer föreningens föreskrifter. Medlemmarna betalar årligen föreningsavgift + arrende. Utanför tullarna kan man få en odlingslott inom 0–2 år, men innanför tullarna tar det längre tid.

STUGLOTTER  varierar i storlek både vad gäller tomter och stugor. Inom tullarna är stugorna mindre än utanför. I enlighet med avtalet mellan Stockholms stad och FSSK tillämpas hembud vid försäljning av lott på mark som arrenderas av staden Det innebär att den som säljer sin lott ska erbjuda den till föreningen, och att det är föreningens värderare som fastställer lottens värde enligt gällande prislistor. Därefter överlåts den till samma värde åt någon i intresselistan. I snitt ligger priserna på 70.000–250.000 kr, och det är stugan i befintligt skick, eventuell bod, bärbuskar, fruktträd, perenner och markanläggningar man köper. Medlemmarna betalar årligen föreningsavgift och arrende. Utanför tullarna är väntetiden idag 2–10 år och innanför tullarna ca 15–20 år.

 

Sök
Styrelsen informerar
  • Stockholms modell för stugarrende inspirerar Göteborg
    Läs mer
Arkiv